Bijzondere aardappels

Aardappels, wij Nederlanders zijn er gek op! Iedereen kent de Eigenheimers en de Bildtstar, maar wist je dat er op Nederlandse bodem ook heel bijzondere aardappelen worden geteeld? Hieronder zetten we 4 bijzondere aardappels in het zonnetje. De aardappels worden geteeld door Mijnboer teler Jan Klaver uit Medemblik.

Blaue St Gallen

Deze prachtige blauwe aardappel is in 2004 ontstaan in Zwitserland door de oude rassen Blue Sweden en Prättigau te kruisen. De aardappel is rond tot langovaal van vorm en heeft een nootachtige en zoete smaak. Het is een vaste aardappel en geschikt voor in een salade, om te bakken, als friet of chips maar ook voor puree.

Red Emmelie

De Red Emmelie is een langwerpige aardappel met een gladde rode schil. Het is een vaste aardappel met een pittige smaak. Ook deze aardappel kun je goed gebruiken voor in een salade, als friet of chips en als puree.

Vitelette Noir

De vitelotte noir aardappel, ook wel zwarte truffelaardappel genoemd is een echte vergeten groente. De aardappel heeft een prachtig uiterlijk. De knollen zijn cilindervormig en hebben opvallende ogen op een donkerpaarse schil. De aardappel heeft donkerpaars vruchtvlees met violette aders. Het bijzondere is dat deze kleur tijdens het koken behouden blijft. Geschikt voor een puree, maar ook gebakken is de aardappel heerlijk.

Roseval

Misschien iets minder bijzonder maar wel van Nederlandse bodem; de Roseval aardappel. Deze vastkokende aardappel heeft een egale vorm en roze schil. De van origine Franse aardappel is zeer smaakvol en is ideaal voor in de oven, onder de grill en om te koken.

Gerelateerd

Bijzondere aardappels

Aardappels, wij Nederlanders zijn er gek op! Iedereen kent de Eigenheimers en de Bildtstar, maar wist je dat er op Nederlandse bodem ook heel bijzondere aardappelen worden geteeld? Hieronder zetten we 4 bijzondere aardappels in het zonnetje. De aardappels worden geteeld door Mijnboer teler Jan Klaver uit Medemblik.

Blaue St Gallen

Deze prachtige blauwe aardappel is in 2004 ontstaan in Zwitserland door de oude rassen Blue Sweden en Prättigau te kruisen. De aardappel is rond tot langovaal van vorm en heeft een nootachtige en zoete smaak. Het is een vaste aardappel en geschikt voor in een salade, om te bakken, als friet of chips maar ook voor puree.

Red Emmelie

De Red Emmelie is een langwerpige aardappel met een gladde rode schil. Het is een vaste aardappel met een pittige smaak. Ook deze aardappel kun je goed gebruiken voor in een salade, als friet of chips en als puree.

Vitelette Noir

De vitelotte noir aardappel, ook wel zwarte truffelaardappel genoemd is een echte vergeten groente. De aardappel heeft een prachtig uiterlijk. De knollen zijn cilindervormig en hebben opvallende ogen op een donkerpaarse schil. De aardappel heeft donkerpaars vruchtvlees met violette aders. Het bijzondere is dat deze kleur tijdens het koken behouden blijft. Geschikt voor een puree, maar ook gebakken is de aardappel heerlijk.

Roseval

Misschien iets minder bijzonder maar wel van Nederlandse bodem; de Roseval aardappel. Deze vastkokende aardappel heeft een egale vorm en roze schil. De van origine Franse aardappel is zeer smaakvol en is ideaal voor in de oven, onder de grill en om te koken.

11 sep 2018

Kiwi’s van Hollandse bodem

Het klinkt ongelofelijk maar het is waar. Kiwi’s van Nederlandse bodem. Djûke van der Maat van boerderij Nieuw Maatslag heeft bewezen dat het mogelijk is. De innovatieve boerin uit Bunnik oogstte voor het tweede jaar op rij deze prachtige vruchten. Wij besloten om een bezoekje te brengen en dit unieke Hollandse product met eigen ogen te bewonderen.

Inspiratie uit Nieuw-Zeeland

Djûke deed haar inspiratie op in Nieuw-Zeeland: ‘Ik bezocht daar verschillende appeltelers die ook kiwi’s telen. Ik ontdekte dat het Nieuw-Zeelandse klimaat niet zoveel verschilt van die van Nederland. Eenmaal thuis besloot ik deze prachtige vruchten ook in Nederland te telen. In 2011 gingen de eerste planten de grond in.’

Kiwiteelt onder de knie krijgen

Vorig jaar was haar eerste oogst: ‘Toen plukte ik op het allerlaatste moment de vruchten van de boom. Zo ontdekte ik dat zodra de kiwi bij de consument in huis lag, het product al te ver gerijpt was. Het blijft natuurlijk pionieren en daarom is het lastig om het precieze moment van oogsten te bepalen. Dit jaar zijn de kiwi’s een maand eerder geteeld. Of volgend jaar op hetzelfde moment de vruchten worden geoogst, bekijk ik als het seizoen afgelopen is. Na vijf geslaagde oogsten wil ik de kiwiteelt onder te knie hebben.’

In de buitenlucht

De vruchten groeien in de volledige buitenlucht. De velden worden beschermd door windbrekers. Harde wind op de plant is namelijk ongunstig voor de groei. Daarnaast beschermd een kap de planten tegen regen en hagel.

Kiwi’s verkrijgbaar bij Marqt

Djûke is wat je noemt een echte Mijnboer teler. Innovatief, experimenteel en pionierend. Wij willen hier graag in meedenken en wij hopen dan ook elk jaar te kunnen genieten van haar kiwi’s. Naast kiwi’s teelt Djûke peren en appels. De kiwi’s zijn in de week van 13 november beschikbaar bij Marqt.

 

01 nov 2017

Duurzaamheid staat voorop