Filters

Zoeken

Bijzondere aardappels

Aardappels, wij Nederlanders zijn er gek op! Iedereen kent de Eigenheimers en de Bildtstar, maar wist je dat er op Nederlandse bodem ook heel bijzondere aardappelen worden geteeld? Hieronder zetten we 4 bijzondere aardappels in het zonnetje. De aardappels worden geteeld door Mijnboer teler Jan Klaver uit Medemblik.

Blaue St Gallen

Deze prachtige blauwe aardappel is in 2004 ontstaan in Zwitserland door de oude rassen Blue Sweden en Prättigau te kruisen. De aardappel is rond tot langovaal van vorm en heeft een nootachtige en zoete smaak. Het is een vaste aardappel en geschikt voor in een salade, om te bakken, als friet of chips maar ook voor puree.

Red Emmelie

De Red Emmelie is een langwerpige aardappel met een gladde rode schil. Het is een vaste aardappel met een pittige smaak. Ook deze aardappel kun je goed gebruiken voor in een salade, als friet of chips en als puree.

Vitelette Noir

De vitelotte noir aardappel, ook wel zwarte truffelaardappel genoemd is een echte vergeten groente. De aardappel heeft een prachtig uiterlijk. De knollen zijn cilindervormig en hebben opvallende ogen op een donkerpaarse schil. De aardappel heeft donkerpaars vruchtvlees met violette aders. Het bijzondere is dat deze kleur tijdens het koken behouden blijft. Geschikt voor een puree, maar ook gebakken is de aardappel heerlijk.

Roseval

Misschien iets minder bijzonder maar wel van Nederlandse bodem; de Roseval aardappel. Deze vastkokende aardappel heeft een egale vorm en roze schil. De van origine Franse aardappel is zeer smaakvol en is ideaal voor in de oven, onder de grill en om te koken.

11 sep 2018

Mijnboer seizoenskalender

Download gratis onze seizoenskalender

Weten wanneer de groenten en fruit van Mijnboer op zijn lekkerst zijn en van welke teler ze afkomstig zijn? Met deze seizoenskalender heb je dat direct overzichtelijk! Met Mijnboer ga je altijd met het seizoen mee en bied je een natuurlijke manier van variatie aan. Zet primeurs op tafel of op de kaart met de smaakmakers van dit seizoen.

Met de Mijnboer seizoenskalender heb je overzichtelijk:

    • Welke Mijnboer groenten en fruit in het seizoen zijn
    • Wanneer de Mijnboer groenten en fruit op z’n lekkerst zijn
    • Waar je Mijnboer groenten en fruit vandaan komen

Download nu de Mijnboer seizoenskalender Zomer >

Download nu de Mijnboer seizoenskalender Winter >

 

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe seizoenskalenders, bijzondere telerverhalen en producten? Schrijf je dan in voor de Mijnboer updates.

 

05 jun 2018

Postelein, the old school way

Voor deze blog bezochten we onze raapstelen en postelein teler Albert-Jan van den Berg uit Ridderkerk. Beide producten zijn typische Hollandse voorjaarsgroenten die goed aansluiten waar wij met Mijnboer voor staan; bijzondere seizoensproducten van Nederlandse bodem en geteeld door unieke telers. Maar wat maakt Albert-Jan zo uniek? Dat lees je in deze blog!

 

Als je niet meer weet wie Albert-Jan is, is dat geen probleem. Je kunt het hele verhaal hier teruglezen. De familie van den Berg uit Ridderkerk teelt al vanaf 1981 groenten onder glas en in de volle grond. Momenteel heeft de familie zo’n 4 hectare grond in bezit waar ze bijzondere groenten telen.

Van zaadje tot postelein

De bijna vergeten groente, postelein, wordt op een bijna vergeten wijze geteeld. Het proces gaat als volgt: je begint met een simpele voederbak. Deze wordt middels een handig riemsysteem om de buik bevestigd. Hierin worden de zaadjes met zand gemengd. Vervolgens pak je een handjevol van dit mengsel en strooi je die met beleid over de grond. Door de postelein zaadjes te mengen met zand, verdun je als het ware de zaadjes. Dit zorgt ervoor dat je de zaadjes beter kan verspreiden over de grond. Je creëert meer ruimte tussen de zaadjes.

Nadat de postelein volgroeid is, is het tijd om te oogsten. Veelal wordt dit machinaal gedaan, maar Albert-Jan uit Ridderkerk doet dit op de oude manier, met een zeis. Een zeis is landbouwwerktuig dat al vanaf de middeleeuwen gebruikt wordt. Een zeis bestaat uit een lang gebogen mes met een scherpe punt aan een stok.

De kunst van de zwiepende slag

En nu komt het, de kunst van de zwiep. Met een rechte rug en licht gebogen knieën zwiep je de zeis met je armen zo dicht mogelijk over de grond. Niet in, maar over de grond. Een geoefend teler zoals de vader van Albert-Jan snijdt bij een perfecte slag 20 tot 30 cm postelein. De blaadjes postelein liggen dan niet overal en nergens maar als een keurig bedje, naast elkaar op de grond. Vervolgens wordt er met twee handen de postelein opgetild en netjes in een plastic kratje gelegd.

‘Kijk anders even op de Instagram pagina van Mijnboer. Hier is een video te vinden over hoe de postelein wordt geoogst.’

22 mei 2018

De 4 lekkerste bladgewassen

Er zijn vele verschillende soorten bladgewassen, elk soort heeft zijn eigen karakteristieke kenmerken. Mijnboer teler Adrie van den Einden, uit het Brabantse Leirop, teelt al jaren allerlei bladgewassen. Welke bladgewassen dat zijn, lees je in deze blog. Met Mijnboer maken wij deze gewassen bereikbaar voor iedereen.

Curly Kale Red & Curly Kale Green

De Curly Kale is de babyleaf-variant van de traditionele boerenkool. Zo heb je een groene en een rode variant van de Curly Kale. De slasoort kenmerkt zich met een zacht pittige en frisse smaak. De Curly Kale wordt ook wel babyboerenkool genoemd en is geschikt om te gebruiken in een salade, door een smoothie of door de soep. Probeer ook eens boerenkoolchips. Verrassend én lekker!

Kruidensla met bloemen

De kruidensla met bloemen wordt jong geoogst, dan zijn de blaadjes namelijk nog heerlijk mals en smaakvol. De eetbare bloemen maken er een prachtig kleurenpalet van. De kruidensla wordt voornamelijk rauw gegeten, maar is ook geschikt als garnering bij diverse gerechten.

Babyspinazie

Babyspinazie is een jonge malse bladgroente met een volle smaak. De babyspinazie is bij uitstek geschikt om te wokken of roerbakken. Ook kun je de jonge, kleine en fluweelachtige bladgewas gebruiken voor een salade of om te koken.

Over Adrie van den Einden

Slateler Adrie van den Einden teelt al vanaf zijn jongere jaren sla. Momenteel teelt Adrie niet alleen sla, maar ook wast en verpakt hij zijn eigen producten. Dit probeert hij zo duurzaam mogelijk te doen. Daarnaast is een deel van het bedrijf overgegaan op biologische teelt. Wil je meer weten over Adrie en de slateelt? Lees hier het verhaal

08 mei 2018

Nico Duijvestijn – Coeur de Boeuf & Red Egg tomaten

In de vorige blog las je over een vijftal bijzondere tomaten, waaronder de Coeur de Boeuf tomaat, die afkomstig is van Hollandse bodem. Deze bijzondere tomaat wordt geteeld door Nico Duijvestijn. In deze blog lees je meer over het bedrijf en de teeltmethoden van Nico.

Over de tomaten

De kwekerij van Nico Duijvestijn is een zeer moderne tomatenkwekerij. De kwekerij is gevestigd in Honselersdijk en is ruim 4 hectare groot. Op deze kwekerij worden pruimtomaten en Coeur de Boeuf tomaten geteeld. Een van deze pruimtomaten is de Red Egg pruimtomaat. Dit is een nieuw tomatensoort. De naam verklapt al een beetje hoe de tomaat eruit ziet: ei-vormig. De Red Egg pruimtomaat is van het ras Arawak en bevat steviger vruchtvlees dan de gemiddelde pruimtomaat. Daarnaast verliest deze weinig vocht tijdens en na het snijden. Hierdoor is de tomaat geschikt voor salades, op brood of in roerbakgerechten.

Over het bedrijf

Het bedrijf is in 2005 vernieuwd. Zo gaat het biologisch bestrijden van ziekten en plagen, als deze voorkomen, gepaard met deze vernieuwing. Daarnaast worden de kassen verwarmd door middel van restwarmte en warmte-isolerende schermen. Kortom: het zoeken naar duurzame oplossingen staat centraal. Het uit 4 hectare bestaande bedrijf onderscheidt zich door het verlenen van goede service, de juiste kwaliteit na te streven en grote flexibiliteit aan te houden. Daarnaast werken ze met een vast team op de kwekerij, aangevuld met uitzendkrachten en scholieren. Er wordt dus alles aan gedaan om de klant een zo’n goed mogelijke tomaat te leveren.

Wist je dat…?

Wist je dat Kwekerij Nico Duijvestijn over meerdere kwaliteitszorgsystemen beschikt? Daarnaast is de kwekerij gecertificeerd door Global G.A.P. en UK-standard. Global G.A.P.-normen bevatten criteria zoals voedselveiligheid, traceerbaarheid, milieu en biodiversiteit.

30 apr 2018