Het is weer tijd voor Hollandse, jonge bladgroenten!

Go green: het is weer tijd voor Hollandse, jonge bladgroenten!

Jonge bladgroenten bieden volop mogelijkheden en voordelen. Ze zijn mals en gebruiksklaar, je kunt spelen met de verschillende smaken en ze zijn breed inzetbaar. Teler Adrie van den Einden van Green Specialities teelt voor Mijnboer verschillende jonge bladsoorten. Van Red Chard tot Curly kale red & green en van Landcress babyleaf tot slamixen.

Over Teler Adrie van den Einden

De bladgroenten van Adrie van den Einden van Green Specialties (teler voor Mijnboer) worden jong geoogst. Maar de term ‘jonge bladgroenten’ slaat niet per se daar op. Ze telen geen kroppen, maar babyleafs. “Onze werkwijze levert minder volume op, maar zorgt wel voor een betere stevigheid, smaak en bite van de sla”, vertelt Adrie. “Slasoorten die op deze manier worden geteeld, heten babyleaf. De blaadjes worden jong geoogst. Dan zijn ze nog heerlijk mals en smaakvol. Babyleafs blijven langer vers, zijn gebruiksklaar en hebben een hoog decoratief gehalte.” Lees meer over teler Adrie van den Einden > 

“Babyleafs blijven langer vers, zijn gebruiksklaar en hebben een hoog decoratief gehalte.”

Vers bij Smeding

“Bij het oogsten houden wij de ideale afmeting van de blaadjes en steeltjes aan, zoals die in onze kwaliteitsvoorschriften zijn opgenomen”, aldus Adrie. “We beginnen ’s morgens vroeg met oogsten. Ten eerste omdat het blad stevig en op z’n mooist is als de zon net opkomt. Daarnaast hoeven we de jonge bladgroenten niet zo ver terug te koelen, omdat ze net uit de koudere nacht komen. Na het terugkoelen, wassen en drogen van de groenten worden ze vervolgens verpakt. Als ze hierna weer voldoende zijn teruggekoeld, zijn de jonge bladgroenten klaar voor transport. Zo gaan onze producten die ’s morgens vroeg nog op het land stonden ’s middags al naar Smeding, zodat ze zo vers mogelijk bij de vestigingen van Sligro aankomen.”

“’s Morgens vroeg nog op het land en ’s middags al naar Smeding, zodat ze zo vers mogelijk bij de vestigingen van Sligro aankomen.”

Duurzaam

Adrie van den Einden werkt sowieso heel vooruitstrevend op het gebied van duurzaamheid. Dit leverde hun zelfs de ‘groen-blauwe handdruk’ van waterschap Aa en Maas op. Een aanmoedigingsprijs voor projecten en initiatieven van inwoners, (agrarische) bedrijven of samen­werkingsverbanden op het gebied van duurzaamheid. Adrie: “We gebruiken bijvoorbeeld anti-insectennetten en gaan zuinig om met natuurlijke bronnen. Zo maken we gebruik van grondwater om het land te beregenen en wordt het waswater na een reinigingsstap hergebruikt. En de energie die nodig is voor het wassen, drogen en verpakken wordt deels door zonne-energie opgewekt.”

Curly kale green

De babyleaf variant van de traditionele boerenkool wordt ook wel babyboerenkool genoemd. Curly Kale heeft een heerlijk lichte boerenkoolsmaak: lekker fris met een beetje pit. Door de fijne groene en rode blaadjes is Curly Kale heel geschikt als basis voor een salade!

Bestel Curly kale green via Sligro >

Red Chard

Red Chard is van oorsprong het blad van de rode biet. Het heeft een rond blad met een opvallende rode stengel en nerf en heeft een frisse, licht bittere smaak. Hierin herken je de smaak van de rode biet niet in terug.

Bestel Red Chard sla via Sligro >

Landcress babyleaf

Landcress heeft een peperachtige smaak en wordt vooral rauw gegeten. Denk aan een salade met andere, milde babyleafsoorten. Je kunt er ook prima een soep van maken.

Bestel Landcress via Sligro >

Groentjes in de mix

Naast pure bladgroenten teelt teler Adrie van den Einden ook voor slamixen. Denk aan babyleaf slamix, kruidensla met bloemen, mesclun, rucola babyleaf speciaal en slamelange seizoen babyleaf!

Inspiratietips voor jonge bladgroenten

1. Rauw als basis voor salades.
2. Als garnering. Een paar blaadjes Red Chard kunnen een gerecht nét afmaken.
3. Verwerk ze warm in bijvoorbeeld een verrassende stamppot.
4. Rucola, spinazie en Landcress? Denk dan eens aan soepen. Meng ze door een pastagerecht voor een extra (smaak)accent of ga voor een mooie pesto.

Duurzaamheid staat voorop

Meer weten