Bas de Wit

uit Hoogkarspel, Noord-Holland

Bas de Wit uit Hoogkarspel teelt samen met zijn broer verschillende soorten bloemkolen, waaronder de oranje en paarse bloemkool. Ze zijn de derde generatie de Wit die bloemkool telen. In 2004 hebben ze het bedrijf van hun vader overgenomen.

De twee broers hebben voor een grote groei binnen het bedrijf gezorgd, zo zijn van 40 hectare bloemkool overgegaan naar 100 hectare. Naast de bloemkool wordt er nog poot aardappelen, uien, bieten en kolen geteeld, maar bloemkool is voor de broers het belangrijkste gewas.

Bloemkool telen

In een periode van 15 weken groeit de bloemkool van zaadje tot kool. Bas de Wit koopt geen zaden in maar de bloemkoolplanten, hierdoor kan hij na 10 weken al oogsten.

In de winter beginnen ze met het plantenschema op te stellen voor aankomend seizoen. Ze delen het seizoen op in vier delen: voorjaar, zomer, vroege herfst en late herfst. In deze vier periodes telen ze verschillende rassen bloemkool. Elk ras heeft namelijk zijn eigen kwaliteiten en is daarmee beter geschikt voor een bepaalde periode. Door de teelt op te delen in vier periodes heb je ook vier momenten van oogsten. Hierdoor heb je het hele seizoen door een supervers product.

Als het gaat om de witte en gekleurde bloemkool is er een verschil van telen. De witte bloemkool wordt namelijk afgedekt. Door de kool af te dekken met bladeren bescherm je het gewas tegen de zon en behoudt hij zijn witte kleur. De verschillende gekleurde bloemkolen dekken ze niet af en hierdoor krijgen ze een mooie paarse, groene of oranje kleur.

Duurzaamheid staat voorop

Meer weten