Djûke van der Maat

uit Utrecht, Utrecht

Op zoveel mogelijk manieren wordt er milieubewust te werk gegaan op Boerderij Nieuw Slagmaat en dat proef je!

Profijt voor volgende generaties

Boerderij Nieuw Slagmaat ligt op de grens van Utrecht, Houten en Bunnik, in het populaire Kromme-Rijngebied. Djûke van der Maat en haar team letten scherp op energie- en watergebruik, verpakkingsmaterialen, meststoffen, dierenwelzijn, voedselveiligheid, natuurbeheer en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ze werken vanuit de gedachte dat een fruitteeltbedrijf zo ingericht hoort te zijn, dat ook volgende generaties profijt hebben van de vruchtbaarheid van de bodem en de bijzondere omgeving.

Inzet van natuurlijke vijanden

In de boomgaard wordt gewerkt volgens de principes van Milieukeur. Daarmee onderscheiden zij zich op het gebied van milieueffecten en transparantie. De grootste winst wordt behaald met de inzet van ‘natuurlijke vijanden’ in de boomgaard, waarmee ze een biologisch evenwicht creëren. Zo heeft de boomgaard nestkasten voor torenvalken tegen de muizen. Met bloempotjes en zakjes met stro wordt voor een goede verblijfsplaats voor de oorwurm gezorgd, voor het tegengaan van bladluis. En door middel van ‘feromoonverwarring’ zorgt een lokstofje ervoor dat de mannetjes van de fruitmot geen vrouwtjes kunnen vinden voor de bevruchting. Daardoor worden veel minder vruchten aangetast door de fruitmot.

Boerderij ook milieuvriendelijk

Ook al heeft Milieukeur betrekking op de boomgaard, er wordt ook gekeken of de rest van de boerderij milieuvriendelijk is ingericht. Op boerderij Nieuw Slagmaat zijn er onder andere rietkragen in de sloot, zwaluwnesten in de boerderij, bijenkasten, uilenkasten en een karakteristieke moestuin te vinden.

Boomgaarden vol fruit

Vanaf het erf zijn de twee boomgaarden zichtbaar. De bomenrijen lijken bijna oneindig en lopen tot aan het bos van Nieuw Wulven. Op boerderij Nieuw Slagmaat groeien veel verschillende soorten fruit: appels, peren, pruimen, kersen, bramen en rode bessen en kiwi’s. Smeding heeft appels, peren en kiwi’s van Djûke van der Maat in het assortiment.

Djûke’s oogappeltjes

Appels worden het meest geteeld. Zoals de populaire zoetzure Elstar, Jonagold, Golden Delicious en natuurlijk mag de Goudreinette als moesappel ook niet ontbreken. Daarnaast zijn er oudere of onbekendere rassen zoals de Cox d’Orange. Zo is er voor ieder wat wils.

Winnaar

In 2013 werd Djûke benoemd tot top 5 beste agrarisch ondernemers van Nederland. In 2014 mocht ze in Brussel de Europese Innovation Prize for Women Farmers ontvangen. In 2015 heeft Djûke de Youth Food Movement Academie met veel plezier voltooid.

Hieronder vertelt Djûke hoe ze op het idee kwam om op Nederlandse grond kiwi’s te gaan telen:

Duurzaamheid staat voorop

Meer weten