Familie Vrielink

uit

De Greftenhoeve is een blauwe bessenkwekerij gelegen in het Overijsselse Vriezeveen. Gerard en Johanneke Vrielink zijn de trotse eigenaren van deze kwekerij waar miljoenen blauwe bessen groeien van een uitzonderlijke smaak. Zoals de plaatsnaam doet vermoeden is de kwekerij gevestigd in een veengebied. Zeer gunstig voor de blauwe bessen volgens Gerard: “We telen op dalgrond met een turf fractie en blauwe bessen houden van zure humusrijke grond.”

Vijfde generatie in het familiebedrijf

Het bedrijf van Gerard en Johanneke bestaat al 4 generaties lang. Vroeger was het een gemengd bedrijf met melkvee en fruit. Maar al snel is de focus gelegd op de fruitteelt met als hoofdteelt blauwe bessen. “Ons bedrijf zal ook door een vijfde generatie worden voortgezet, want onze dochter Maaike gaat het bedrijf overnemen. Onze andere dochters Renske en Emma helpen ook mee in het bedrijf.”

Wisseling van de jaargetijden

De wisseling van de jaargetijden en daarmee ook de werkzaamheden maakt de teelt zo aantrekkelijk voor de familie Vrielink. “In de zomer draait alles om de pluk, gedurende 3 maanden. In de herfst en winter is het voor ons bijkomen van een drukke zomer en het verzorgen van de planten, vooral snoeien hoort daarbij. De lente betekent voor ons genieten als de struiken weer gaan uitlopen, in bloei staan en de bessen zich uiteindelijk weer ontwikkelen tot mooie blauwe exemplaren. De weersextremen geven gedurende het jaar natuurlijk wel de nodige spanning in verband met de schade die de planten kunnen oplopen.”

Meer dan 20 jaar ervaring

Naast de ideale omstandigheden voor de teelt, heeft de blauwe bes ook de juiste begeleiding en aandacht nodig om uit te groeien tot een heerlijk vitaminebommetje. “Onze passie ligt bij de blauwe bessen. We hebben meer dan 20 jaar ervaring met deze teelt waardoor we een enorme expertise hebben opgebouwd. De bessen plukken we met de hand om zo de kwaliteit hoog te houden. We hebben rassen die uitblinken in kwaliteit en smaak zodat de consument verzot raakt op de blauwe bes.”

Koel bewaren

Gerard raadt aan de bessen koel te bewaren: “Als je de bessen koel bewaart gaan ze langer mee. Ook zijn ze geschikt om in te vriezen. Ze kleven daarbij niet aan elkaar, en na ontdooiing blijven het mooie vruchten.”

Met respect voor de natuur

“We telen al jaren onze blauwe bessen met respect voor de natuur en de bodem. Het PlanetProof-certificaat geeft ons daar de waardering voor! Zo beheersen we onder andere het onkruid met houtsnippers rondom de plant, zodat de humus in de grond bewaard wordt en er minder herbiciden nodig zijn voor het onkruid.”

Duurzaamheid staat voorop

Meer weten