Jan Harm Welleweerd

uit

Jan Harm is opgegroeid in Hardenberg in een nieuwbouwwijk en via familie in de landbouw gerold. Zij hadden een boerderij in Nagele, waar ze in 2000 omschakelden naar BIO. Toen wist hij het zeker: ik wil dit ook doen! Na een studie aan de landbouwschool en een studie bedrijfskunde was hij er klaar voor. Hij besloot zijn kennis in het buitenland te gaan delen. Eerst een half jaar in China, daarna nog 5 jaar in Rusland.

Maar Nederland bleef toch wel trekken, dus uiteindelijk met een zak vol ervaring weer terug gegaan naar huis. Hier ging hij op zoek naar een bedrijf dat biologisch teelt, in verband met de opgedane ervaring, “maar ook omdat het uitdagend is. De kunst zit hem in de rotatie van de gewassen en hoe je met wild en insecten omgaat, dat soort dingen. Heb je dat allemaal voor elkaar, dan zorgt dat voor een stabiele opbrengst…”.

Om een goede oogst van de pompoenen te waarborgen worden er bijvoorbeeld tussendoor aardappelen, grasklaver, uien en bonen geteeld. Dit zorgt voor een optimale rust om zo het bodemleven gezond te houden.

“Als ik naar mezelf kijk dan koop ik mijn eigen groenten ook het liefste uit de buurt en in het seizoen, dan weet ik namelijk dat er niet onnodig kilometers zijn gemaakt om het in de winkels te krijgen en er is goed voor het gewas gezorgd. Daar denken weinig mensen bij na, dat die kilometers om iets uit het buitenland te halen zo’n product ineens een stuk minder duurzaam maken. Daarom koop ik in november ook geen verse spinazie, dat kost zoveel energie. Denk aan water, diesel en kilometers, dat is in mijn ogen gewoon niet logisch. Pompoenen kun je prima in Nederland telen, maar ze zijn niet het hele jaar rond uit Nederland verkrijgbaar. Ze zijn vanaf oktober tot ongeveer maart/april te krijgen, daarna komen ze uit Argentinië bijvoorbeeld.”

Jan Harm pompoenen 2

Jan Harm controleert de pompoenen.

Duurzaamheid staat voorop

Meer weten