Jan Klaver

uit Medemblik, Noord-Holland

Net buiten Medemblik, aan het IJsselmeer, verbouwt de familie Klaver al generaties lang aardappels. Ooit begonnen in Opperdoes, maar sinds 1979 dus op de nieuwe locatie in Medemblik, met Jan Klaver aan het roer. Oorspronkelijk werden er diverse producten geteeld door de familie Klaver, zoals aardappelen, uien, bieten, spruiten en tarwe. Maar sinds een aantal jaren zijn ze gespecialiseerd in aardappelen en luzerne.

Aardappels telen

Tot 2010 teelden ze exclusief de Opperdoezer ronde. Deze is uniek aan de streek en mag alleen geteeld worden in de zavelgrond rondom Opperdoes. Sinds een aantal jaren zijn ze echter gestart met het telen van bijzondere rassen op kleine schaal.

Deze rassen zijn nauwelijks in de winkels verkrijgbaar, en dat is zonde. Ze hebben namelijk allemaal een bijzondere vorm, smaak en kleur waarmee ze zich onderscheiden van andere rassen. Het zijn vaak oude rassen die al geteeld werden in de 19e eeuw. Sinds 2012 worden bij de familie Klaver zo’n 30 van deze bijzondere rassen geteeld. Sommige van deze aardappelrassen worden nog met de hand gerooid!

Duurzaamheid staat voorop

Meer weten