Jeroen Rijpkema van Kwekerij Osdorp

uit Amsterdam, Noord-Holland

Eén van de Mijnboer telers is Jeroen Rijpkema van Kwekerij Osdorp in Amsterdam. Hier worden bijzondere groenten duurzaam geteeld. Ze telen bijvoorbeeld op kokos.

Centraal in de filosofie van Kwekerij Osdorp is het telen van bijzondere groenten:

  • Met smaak
  • Gebaseerd op de seizoenen
  • Zo duurzaam mogelijk

De teelt wordt ook wel stadslandbouw genoemd, want deze kwekerij ligt binnen de gemeentegrenzen van Amsterdam.

De kwekerij biedt zorgvragers, zoals verslaafden, dak- en thuislozen, een dagbesteding. Naast een vergoeding krijgen de medewerkers iedere dag een gezonde maaltijd. De essentie binnen de zorg van Kwekerij Osdorp is dat er goed geschakeld wordt tussen de productie en de mensen die er werken. Zo wordt er dagelijks gekeken naar de hoeveelheid productie en daarnaast wordt er goed geluisterd naar de medewerkers. De activiteiten op de kwekerij zijn erg veelzijdig. Er werken mensen in de kassen om gewassen te poten of groenten te oogsten. Een andere groep werkt op de verpakkingsafdeling, waar producten verpakt worden, geëtiketteerd en verzendklaar worden gemaakt. Sinds maart dit jaar is er een groep die bijvoorbeeld moeite hebben met lopen en staan. Deze groep verricht zittend werk, denk aan het zittend stekken en knippen van planten om deze vervolgens in potten te doen.

Kortom, altijd een leuke invulling van de dag, met tussen de middag een lekkere warme maaltijd met uiteraard veel verse groenten uit eigen kas.

Kwekerij Osdorp, een kansrijke organisatie die volop in beweging is.

Duurzaamheid staat voorop

Meer weten