Johan Kuipers

uit Wier, Friesland

Passie voor mensen & tomaten

In kwekerij It Wiid in het Friese dorpje Wier teelt Johan Kuipers op een duurzame manier tomaten voor Mijnboer. In deze bijzondere kwekerij staat passie voor mensen en tomaten centraal.

Bijzondere medewerkers
In de kassen in Wier lopen meer medewerkers rond dan bij andere kassen. It Wiid is namelijk een sociale werkvoorziening van Empatec. Hier re-integreren mensen op de arbeidsmarkt. Mensen met bijvoorbeeld een uitkering groeien door naar een betaalde baan. De medewerkers leren veel: sociale interactie met collega’s, productief bezig zijn en het belang van punctualiteit. Maar de medewerkers leren ook alle facetten van het vak: de planten goed verzorgen, tomaten plukken en sorteren.

Residu-vrije tomaten telen
Wist je dat sinds dit jaar kwekerij It Wiid ook residu vrij teelt? ‘Sinds dit jaar maken wij alleen gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen. Deze middelen beschermen de plant tegen plagen en ziektes’. Toch was het voor Johan en zijn collega’s van de kwekerij wel even wennen. ‘Nu we overgestapt zijn op biologische bestrijdingsmiddelen moet je de planten vaker controleren. Maar we doen het met alle plezier, wij vinden het als kwekerij belangrijk dat we een positieve bijdrage leven aan het milieu.’ Je kunt de tomaten van Johan herkennen aan het Mijnboer label.

Zoete cherrytomaatjes
Speciaal voor Mijnboer kweekt It Wiid zoete cherrytomaatjes. De naam zegt het al, de smaak is lekker zoet en uniek met een knapperige bite. Lekker om zo op te eten en een feest in elke salade.

Duurzaamheid staat voorop

Meer weten