Paul Pronk

uit De Goorn, Noord-Holland

Paul Pronk is eigenaar, directeur, kweker en onderhoudsmonteur in één. Samen met zijn vader en Joop, zijn zestienjarige rechterhand, runt hij zijn bedrijf in een klein dorp in Noord-Holland.

In de achtertuin van Paul

In De Goorn, waar Paul woont met zijn vrouw en twee kinderen, staat een gigantische loods in de achtertuin. De loods heeft diverse opslagruimten. Penen en bieten worden in een grote koelcel bewaard, aardappels staan donker en droog. Verder is dit de bewaarplaats voor de oogstmachines en de ruimte waar alle producten worden gewassen en gesorteerd.

Kwaliteit

Om de kwaliteit van de producten te waarborgen teelt Paul één op drie en bij aardappels zelfs één op vier. Dat betekent dat voor één jaar groei van een gewas er twee of vier jaar andere gewassen groeien, zodat de Noord-Hollandse grond zijn kwaliteit bewaard. Ieder gewas haalt namelijk andere voedingsstoffen uit de grond. In de periode dat het hoofdgewas niet verbouwd kan worden, zaait hij onder andere gras en graan. In de zomermaanden graast er vaak een kudde schapen op het gras.

Experimenteren

Bij Pronk worden voornamelijk gekleurde penen, bieten en aardappelen geteeld. Daarnaast experimenteert hij met verschillende soorten radijs en gekleurde aardappelvarianten. Volgens Paul moet je iedere keer iets nieuws proberen, terwijl hij een watermeloenradijs uit de grond trekt. Steeds meer restaurants gebruiken dit soort producten in hun gerechten.

Zaaimachine met GPS

Eén van de nieuwste investeringen is een zaaimachine met GPS. Door een satellietverbinding wordt er veel nauwkeuriger gezaaid. Hierdoor krijgen producten de ruimte die ze nodig hebben en is er minder mislukte oogst. Dat is niet alleen goed voor de productkwaliteit, maar ook beter voor het milieu, omdat er minder is dat niet verkocht kan worden.

Bekijk hieronder het verhaal van Paul:

Duurzaamheid staat voorop

Meer weten