Vergeten groenten

Vergeten groenten: een term die iedereen wel kent. Maar welke groenten zijn dit eigenlijk? Wat voor smaak hebben ze en welke gerechten kun je er mee maken? Vergeten groenten zijn heerlijk om in de professionele keuken te gebruiken. Ze zijn weer razend populair! (Her)ontdek de vergeten groenten, zet ze op de menukaart en verras je gasten.

Schorseneren

Geteeld door Jan van Geffen

De schorseneer heeft veel bijnamen, zoals winterasperge en keukenmeidenverdriet. Je vraagt je vast af waar die laatste naam vandaan komt… Keukenmeidenverdriet verwijst naar de vieze handen die je krijgt, als je de schorseneren schilt. Tip: trek keukenhandschoenen aan! Eenmaal geschild lijkt de wortel qua uiterlijk en smaak wel iets op de asperge: de smaak is nootachtig, kruidig en ietwat zoet en komt goed tot zijn recht in combinatie met wild of rood vlees. Ook is deze groente verrassend lekker in een salade of soep!

Pastinaken

Geteeld door Theo Heijboer

Met pastinaak zet je altijd iets bijzonders en lekkers op tafel. De pastinaak is familie van de wortel en heeft een intense smaak die zoet en anijsachtig is. Je kunt alle kanten op met deze najaarsgroente. Pastinaak is lekker in een oer-Hollandse stamppot, maar ook als smaakmaker in rauwkost. Gestoofd, gekookt en gegrild doet de pastinaak het ook goed. Of maak er een gezonde groentechips van, door dunne schijfjes in de oven te bakken. Talloze mogelijkheden met deze bijzondere groente!

Chioggia, rode, gele en oer bieten

Geteeld door Paul PronkSchrijf je nu in voor alle updates van Smeding

Chioggia biet

De Chioggia biet komt oorspronkelijk uit het Italiaanse Chioggia in de regio Venetië. De Chioggia biet is wat zoeter en verfijnder van smaak dan de ‘gewone’ rode biet. Als je de biet doorsnijdt, zie je prachtige rood-witte ringen. Hij kleurt prachtig in salades en is als garnering een echte blikvanger op het bord! Denk bijvoorbeeld aan een vegetarische carpaccio. Je kunt de biet ook op de traditionele manier koken of roosteren in de oven. Het voordeel van rauwe verwerking: de prachtige kleuren blijven en de heerlijke smaak blijft goed behouden.

Gele bieten

De gele biet is een echte kleurbrenger op het bord! Zo kan hij een gerecht een hele andere uitstraling geven. De gele biet is iets zoeter van smaak en kan zowel rauw als gekookt worden gebruikt. Tip: gebruik de gele biet in salades, als carpaccio of geroosterd uit de oven.

Oer bieten
Deze biet heeft een donkerrode kleur en een zeer krachtige smaak. Het ras waar deze oerbiet van afstamt, werd al geteeld in de 17de eeuw. Oer bieten hebben een langwerpige vorm en ruwe schil.

Witte bieten

Het vruchtvlees van deze biet is wit geaderd en is fijn en stevig van structuur. De smaak van de witte biet is een stuk zoeter dan de andere varianten. Ideaal om te koken, te verwerken in een salade (samen met de Chioggia, rode of gele biet) en als decoratie. En wist je dat je de bladeren ook kunt eten?

Koken met vergeten groenten

Heb je onderstaande recepten met vergeten groenten wel eens geprobeerd?

Duurzaamheid staat voorop

Meer weten