Aanmelden foodprofessional

Jij bent dé smaakmaker van het seizoen!

Kook met bijzondere seizoensproducten van Nederlandse bodem. En serveer de pure smaak van de natuur met de telers van Mijnboer.

Bekijk recepten

Gerelateerd

5 bijzondere tomaten van Hollandse bodem

Tomaten zijn er in veel verschillende soorten en smaken. Het is een alledaags product waar we misschien niet bij stilstaan omdat het zo gewoon is. Toch zijn er ook hele bijzondere tomaten met hun eigen smaken en toepassingen. Met Mijnboer maken wij deze tomaten bereikbaar voor iedereen. Welke tomaten dat zijn? We hebben ze op een rijtje gezet.

Kumato tomaat

Deze tomaat is bijzonder door zijn donkergroene tot diepbruine kleur. De tomaat rijpt van binnen naar buiten. Vergeleken met de gewone tomaat heeft de Kumato een zoetere smaak. Bijzonder sappig met een stevige structuur, geschikt om te roosteren of op de barbecue. Deze unieke tomaat wordt gekweekt Theo Duijvestijn uit Poeldijk.

San Marzano tomaat

De San Marzano tomaat is een echte Italiaanse volboed. Hij is stevig van structuur en heeft een volle en authentiek smaak. De San Marzano klinkt natuurlijk erg Italiaans, maar deze groeit gewoon in de volle grond in Nederland. Hierdoor groeit de tomaat langzaam en ontwikkelt hij veel smaak. De tomaat is geschikt voor soepen en (pasta)sauzen. Theo Duijvestijn mag zich de trotste teler noemen van deze bijzondere tomaat.

Sandwich tomaat

Deze tomaat is een bijzondere volle pruimtomaat met een fruitige en friszoete smaak. Deze tomaat is geschikt voor op broodjes omdat er geen vocht verloren gaat tijdens en na het snijden van de tomaat. Hierdoor blijven onder andere de smaak en sappigheid behouden. Bovendien is de Sandwich tomaat lang houdbaar. De tomaat wordt gekweekt door Corne Smulders uit Oirschot.

Mini pruimtomaat

Mini pruimtomaatjes zijn kleine zoete tomaatjes met een vlezige structuur. De tomaatjes verliezen weinig vocht, waardoor ze geschikt zijn om zowel rauw als verwerkt geserveerd te worden. De ovale vorm en donkerrode schil maken de tomaat geschikt als een decoratieve tomaat. De mini pruimtomaten worden gekweekt door Jeroen Rijpkema uit Osdorp. Hij teelt deze tomaten op een unieke manier. Hoe hij dat doet, lees je hier.

Coeur de Boeuf tomaat

De Coeur de Boeuf tomaat heeft een bijzonder uiterlijk en een bijzondere smaak. Deze geribbelde tomaat rijpt van binnen uit naar buiten. De tomaat is wat groen van kleur, maar wel rijp en vooral heel smaakvol. De groene buitenkant en rode kleur van binnen zorgen voor een verrassende uitstraling in (vegetarische) gerechten. Bovendien heeft de tomaat een matig sapgehalte. Deze unieke tomaat wordt geteeld door Nico Duijvestijn uit Honselersdijk.

 

Volgende week

Zo zie je maar weer dat veel ‘speciale’ tomaten, waaronder de Coeur de Boeuf tomaat, gewoon uit Nederland komt. Deze unieke tomaat wordt op een bijzondere manier geteeld door Nico Duijvestijn. Hoe hij dat doet, lees je maandag 30 april in onze nieuwe blog.

23 apr 2018

Echte Nederlandse pijnboompitten

Mijnboer heeft de ambitie om in iedere provincie met telers samen te werken die bijzondere groenten en fruit telen. We gaan regelmatig op pad om telers te bezoeken die unieke producten telen of een bijzondere teeltmethode hebben. Afgelopen week ging brandmanager Joeri op bezoek bij kwekerij De Cuynder in Donkerbroek.

Het roer om

‘De Cuynder in Donkerbroek bestaat uit een tuinderij, een camping en een locatie waar allerlei verschillende workshops gehouden worden. Ik werd hartelijk ontvangen door Marike de Wolf-Tammeling. Zij is samen met haar man eigenaar van de Cuynder. De familie De Wolf woonde tot een jaar geleden nog in Haarlem. Marike werkte als basislerares en haar man als jurist. Ze zijn beiden echter bezeten door het buitenleven. Gedreven door duurzaamheid besloten ze de De Cuynder over te nemen. Een hele bijzondere ‘het roer om’ dus!’

 

Nederlandse pijnboompitten

‘In De Cuynder groeien bijzondere appel- en perenrassen zoals bijvoorbeeld de dwergkwee-appels. En de zeer bijzondere en heerlijke blauwe honingbessen groeien er ook. Maar het mooiste product vond ik de pijnboompitten. Echt waar, pijnboompitten uit Nederland! Er staan tientallen pijnbomen waar eivormige kegels aan groeien. In deze kegels vind je de pijnboomnoten. Met een handschoen trek je de noten uit de kegel. Als je de noot kraakt, vind je de pijnboompitten. Heel bijzonder en ontzettend lekker.’

‘Het was een zeer inspirerend bezoek en we houden contact zodat we hopelijk in de toekomst kunnen samenwerken!’

01 nov 2017

Duurzaamheid staat voorop

Blog

Bijzondere aardappels

Aardappels, wij Nederlanders zijn er gek op! Iedereen kent de Eigenheimers en de Bildtstar, maar wist je dat er op Nederlandse bodem ook heel bijzondere aardappelen worden geteeld? Hieronder zetten we 4 bijzondere aardappels in het zonnetje. De aardappels worden geteeld door Mijnboer teler Jan Klaver uit Medemblik.

Blaue St Gallen

Deze prachtige blauwe aardappel is in 2004 ontstaan in Zwitserland door de oude rassen Blue Sweden en Prättigau te kruisen. De aardappel is rond tot langovaal van vorm en heeft een nootachtige en zoete smaak. Het is een vaste aardappel en geschikt voor in een salade, om te bakken, als friet of chips maar ook voor puree.

Red Emmelie

De Red Emmelie is een langwerpige aardappel met een gladde rode schil. Het is een vaste aardappel met een pittige smaak. Ook deze aardappel kun je goed gebruiken voor in een salade, als friet of chips en als puree.

Vitelette Noir

De vitelotte noir aardappel, ook wel zwarte truffelaardappel genoemd is een echte vergeten groente. De aardappel heeft een prachtig uiterlijk. De knollen zijn cilindervormig en hebben opvallende ogen op een donkerpaarse schil. De aardappel heeft donkerpaars vruchtvlees met violette aders. Het bijzondere is dat deze kleur tijdens het koken behouden blijft. Geschikt voor een puree, maar ook gebakken is de aardappel heerlijk.

Roseval

Misschien iets minder bijzonder maar wel van Nederlandse bodem; de Roseval aardappel. Deze vastkokende aardappel heeft een egale vorm en roze schil. De van origine Franse aardappel is zeer smaakvol en is ideaal voor in de oven, onder de grill en om te koken.

11 sep 2018

Mijnboer seizoenskalender

Download gratis onze seizoenskalender

Weten wanneer de groenten en fruit van Mijnboer op zijn lekkerst zijn en van welke teler ze afkomstig zijn? Met deze seizoenskalender heb je dat direct overzichtelijk! Met Mijnboer ga je altijd met het seizoen mee en bied je een natuurlijke manier van variatie aan. Zet primeurs op tafel of op de kaart met de smaakmakers van dit seizoen.

Met de Mijnboer seizoenskalender heb je overzichtelijk:

    • Welke Mijnboer groenten en fruit in het seizoen zijn
    • Wanneer de Mijnboer groenten en fruit op z’n lekkerst zijn
    • Waar je Mijnboer groenten en fruit vandaan komen

Download nu de Mijnboer seizoenskalender Zomer >

Download nu de Mijnboer seizoenskalender Winter >

 

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe seizoenskalenders, bijzondere telerverhalen en producten? Schrijf je dan in voor de Mijnboer updates.

 

05 jun 2018

Postelein, the old school way

Voor deze blog bezochten we onze raapstelen en postelein teler Albert-Jan van den Berg uit Ridderkerk. Beide producten zijn typische Hollandse voorjaarsgroenten die goed aansluiten waar wij met Mijnboer voor staan; bijzondere seizoensproducten van Nederlandse bodem en geteeld door unieke telers. Maar wat maakt Albert-Jan zo uniek? Dat lees je in deze blog!

 

Als je niet meer weet wie Albert-Jan is, is dat geen probleem. Je kunt het hele verhaal hier teruglezen. De familie van den Berg uit Ridderkerk teelt al vanaf 1981 groenten onder glas en in de volle grond. Momenteel heeft de familie zo’n 4 hectare grond in bezit waar ze bijzondere groenten telen.

Van zaadje tot postelein

De bijna vergeten groente, postelein, wordt op een bijna vergeten wijze geteeld. Het proces gaat als volgt: je begint met een simpele voederbak. Deze wordt middels een handig riemsysteem om de buik bevestigd. Hierin worden de zaadjes met zand gemengd. Vervolgens pak je een handjevol van dit mengsel en strooi je die met beleid over de grond. Door de postelein zaadjes te mengen met zand, verdun je als het ware de zaadjes. Dit zorgt ervoor dat je de zaadjes beter kan verspreiden over de grond. Je creëert meer ruimte tussen de zaadjes.

Nadat de postelein volgroeid is, is het tijd om te oogsten. Veelal wordt dit machinaal gedaan, maar Albert-Jan uit Ridderkerk doet dit op de oude manier, met een zeis. Een zeis is landbouwwerktuig dat al vanaf de middeleeuwen gebruikt wordt. Een zeis bestaat uit een lang gebogen mes met een scherpe punt aan een stok.

De kunst van de zwiepende slag

En nu komt het, de kunst van de zwiep. Met een rechte rug en licht gebogen knieën zwiep je de zeis met je armen zo dicht mogelijk over de grond. Niet in, maar over de grond. Een geoefend teler zoals de vader van Albert-Jan snijdt bij een perfecte slag 20 tot 30 cm postelein. De blaadjes postelein liggen dan niet overal en nergens maar als een keurig bedje, naast elkaar op de grond. Vervolgens wordt er met twee handen de postelein opgetild en netjes in een plastic kratje gelegd.

‘Kijk anders even op de Instagram pagina van Mijnboer. Hier is een video te vinden over hoe de postelein wordt geoogst.’

22 mei 2018
Meer berichten