Postelein, the old school way

Voor deze blog bezochten we onze raapstelen en postelein teler Albert-Jan van den Berg uit Ridderkerk. Beide producten zijn typische Hollandse voorjaarsgroenten die goed aansluiten waar wij met Mijnboer voor staan; bijzondere seizoensproducten van Nederlandse bodem en geteeld door unieke telers. Maar wat maakt Albert-Jan zo uniek? Dat lees je in deze blog!

 

Als je niet meer weet wie Albert-Jan is, is dat geen probleem. Je kunt het hele verhaal hier teruglezen. De familie van den Berg uit Ridderkerk teelt al vanaf 1981 groenten onder glas en in de volle grond. Momenteel heeft de familie zo’n 4 hectare grond in bezit waar ze bijzondere groenten telen.

Van zaadje tot postelein

De bijna vergeten groente, postelein, wordt op een bijna vergeten wijze geteeld. Het proces gaat als volgt: je begint met een simpele voederbak. Deze wordt middels een handig riemsysteem om de buik bevestigd. Hierin worden de zaadjes met zand gemengd. Vervolgens pak je een handjevol van dit mengsel en strooi je die met beleid over de grond. Door de postelein zaadjes te mengen met zand, verdun je als het ware de zaadjes. Dit zorgt ervoor dat je de zaadjes beter kan verspreiden over de grond. Je creëert meer ruimte tussen de zaadjes.

Nadat de postelein volgroeid is, is het tijd om te oogsten. Veelal wordt dit machinaal gedaan, maar Albert-Jan uit Ridderkerk doet dit op de oude manier, met een zeis. Een zeis is landbouwwerktuig dat al vanaf de middeleeuwen gebruikt wordt. Een zeis bestaat uit een lang gebogen mes met een scherpe punt aan een stok.

De kunst van de zwiepende slag

En nu komt het, de kunst van de zwiep. Met een rechte rug en licht gebogen knieën zwiep je de zeis met je armen zo dicht mogelijk over de grond. Niet in, maar over de grond. Een geoefend teler zoals de vader van Albert-Jan snijdt bij een perfecte slag 20 tot 30 cm postelein. De blaadjes postelein liggen dan niet overal en nergens maar als een keurig bedje, naast elkaar op de grond. Vervolgens wordt er met twee handen de postelein opgetild en netjes in een plastic kratje gelegd.

‘Kijk anders even op de Instagram pagina van Mijnboer. Hier is een video te vinden over hoe de postelein wordt geoogst.’

Gerelateerd

Echte Nederlandse pijnboompitten

Mijnboer heeft de ambitie om in iedere provincie met telers samen te werken die bijzondere groenten en fruit telen. We gaan regelmatig op pad om telers te bezoeken die unieke producten telen of een bijzondere teeltmethode hebben. Afgelopen week ging brandmanager Joeri op bezoek bij kwekerij De Cuynder in Donkerbroek.

Het roer om

‘De Cuynder in Donkerbroek bestaat uit een tuinderij, een camping en een locatie waar allerlei verschillende workshops gehouden worden. Ik werd hartelijk ontvangen door Marike de Wolf-Tammeling. Zij is samen met haar man eigenaar van de Cuynder. De familie De Wolf woonde tot een jaar geleden nog in Haarlem. Marike werkte als basislerares en haar man als jurist. Ze zijn beiden echter bezeten door het buitenleven. Gedreven door duurzaamheid besloten ze de De Cuynder over te nemen. Een hele bijzondere ‘het roer om’ dus!’

 

Nederlandse pijnboompitten

‘In De Cuynder groeien bijzondere appel- en perenrassen zoals bijvoorbeeld de dwergkwee-appels. En de zeer bijzondere en heerlijke blauwe honingbessen groeien er ook. Maar het mooiste product vond ik de pijnboompitten. Echt waar, pijnboompitten uit Nederland! Er staan tientallen pijnbomen waar eivormige kegels aan groeien. In deze kegels vind je de pijnboomnoten. Met een handschoen trek je de noten uit de kegel. Als je de noot kraakt, vind je de pijnboompitten. Heel bijzonder en ontzettend lekker.’

‘Het was een zeer inspirerend bezoek en we houden contact zodat we hopelijk in de toekomst kunnen samenwerken!’

01 nov 2017

Geweldig zachtfruit uit Friesland

We gaan regelmatig op pad om telers te bezoeken die unieke producten telen of een bijzondere teeltmethode hebben. Afgelopen week ging brandmanager Joeri op bezoek bij koninklijke kwekerij Sparkberry in Bergum.

Elkaar overnemen in het seizoen

‘Vader en zoon Vonk telen in Burgum met veel passie de blauwe bes. Wat ooit begon als een hobby, hebben beide mannen van Sparkberry weten uit te bouwen tot een serieus bedrijf. Op vier hectare grond worden zes verschillende bessenrassen geteeld. En het mooie is, de rassen nemen elkaar over in het seizoen. Als het ene ras is geoogst is het andere ras klaar voor de oogst.’

Geweldig zachtfruit uit Friesland

‘De bessen worden op locatie geteeld, gesorteerd, verpakt of verwerkt tot heerlijke producten zoals bessenjam en bessensap. Hierdoor garanderen vader en zoon Vonk het beste product voor de consument. Naast de blauwe bessen teelt de familie ook nog aardbeien, frambozen, aalbessen en rode kruisbessen. Zachtfruit uit Friesland, fantastisch!’

Als het seizoen van de blauwe bessen weer aanbreekt, hopen we een mooie samenwerking op te kunnen pakken!

20 okt 2017

Duurzaamheid staat voorop