Voedselverspilling

Pukkelpompoen breed

Samen met onze telers gaan we voedselverspilling tegen. Met waardering voor producten die overblijven, voor conserveringstechnieken en voor buitenbeentjes in de oogst.

Minder afval

De natuur biedt prachtige producten. En elk stuk groente of fruit is bijzonder. Door in te kopen wanneer ze voldoende beschikbaar zijn, zorgen we dat zo min mogelijk producten verloren gaan. Ook zoeken we continu met onze telers naar manieren om producten, die we normaal al snel weggooien, een nieuw doel te geven. Zo halen we samen het meeste uit elke oogst. 

Langer houdbaar

Overschotten krijgen een langer leven door ze langer houdbaar te maken. Door slimme conserveringstechnieken als drogen, fermenteren of wecken blijven de smaak en kwaliteit langer behouden. Of we creëren er nieuwe toepassingen mee. Een mooi voorbeeld: Kwekerij Osdorp verkoopt de tomaten die overblijven aan het merk Abma’s. Daar wordt ketchup van gemaakt. 

Buitenbeentjes

Een pompoen met pukkels of een paprika met vlekjes zien we al snel als buitenbeentje. Puur omdat ze net even anders zijn. Maar daarom niet minder mooi of minder lekker, vinden wij. Want smaak zit van binnen. Samen met onze telers zorgen we dat ook deze buitenbeentjes de waardering krijgen die ze verdienen. Vaak door ze als klasse 2-producten te verkopen. Sommige klanten maken hier graag hun soep van. De buitenbeentjes die niet voor consumptie bestemd zijn, worden bijvoorbeeld verwerkt in veevoer.