De Olmenhorst

uit Lisserbroek, Noord-Holland

Midden in de Haarlemmermeer, tussen Den Haag en Amsterdam, vind je in een oase van rust Landgoed de Olmenhorst. Met 18 hectare aan biologische appel- en perenboomgaarden, monumentale panden en ateliers.

Historie

Op het landgoed wordt al circa 130 jaar fruit geteeld; de eerste boomgaard werd aangelegd rond 1880. Dit was nog een ouderwetse hoogstamboomgaard, met enkele grote bomen waaronder schapen graasden. Inmiddels is het een modern en vooruitstrevend fruitteeltbedrijf, met ruim 18 hectare boomgaarden, waarin in totaal circa 40.000 appelbomen en bijna 10.000 perenbomen staan. In de hoogstamboomgaard (geplant in 1996)  bevinden zich ook een tiental pruimenbomen.

Telen op ecologische wijze

Op De Olmenhorst wordt het fruit op biologische en ecologische wijze geteeld. Concreet betekent het dat er geen kunstmest, chemische middelen en gentechnologie gebruikt wordt. Onkruid wordt niet platgespoten, maar gewoon gemaaid en geschoffeld. Ongedierte wordt bestreden met behulp van hun natuurlijke vijanden: koolmezen die rupsen eten, zweefvliegen die bladluizen eten, enzovoort. Met nestkastjes en bloembedden worden deze helpers gelokt. Sinds 1998 is De Olmenhorst aangesloten bij Skal en wordt door hen gecontroleerd.

Natuurlijke weerstand

Door het vochtige klimaat in Nederland vormen schimmelziekten een groot gevaar. Biologische fruittelers mogen deze bestrijden door te spuiten, maar alleen met stoffen van natuurlijke herkomst, zoals zwavel. Dit is allemaal nauwkeurig vastgelegd in Europese regels. Het liefst gebruikt De Olmenhorst ook dit soort natuurlijke stoffen niet. Daarom zijn alle jongere boomgaarden op De Olmenhorst beplant met nieuwe, speciaal ontwikkelde appelrassen, die niet alleen heerlijk smaken, maar ook een grote natuurlijke weerstand hebben, bijvoorbeeld Topaz en Santana.

Milieuvriendelijk

Deze aanpassingen zijn niet voor niets. De biologische fruitteelt is qua bestrijdingsmiddelen liefst 25 keer zo milieuvriendelijk als de reguliere teelt, zo blijkt uit onderzoek van het Centrum voor Landbouw en Milieu uit 2000. Zij zorgt voor een betere biodiversiteit (meer planten en dieren), een mooier landschap en minder schadelijk afval in het milieu.

Natuurlijk evenwicht

Wel is de biologische fruitteelt een van de meest ingewikkelde vormen van landbouw. De teler moeten zeer zorgvuldig gebruik maken van het natuurlijke evenwicht, om de uitbraak van plagen te voorkomen. Daarvoor worden de luchtvochtigheid, temperatuur en andere omstandigheden in de boomgaard nauwkeurig door de computer ingelezen. Met behulp van speciale simulatieprogramma’s kan vervolgens worden bepaald of moet worden ingegrepen.

 

Duurzaamheid staat voorop

Meer weten