Gerjan Snippe

uit Zeewolde, Flevoland

In de Flevopolder, vlakbij het plaatsje Zeewolde, vinden we Bio Brass. Op de uitgestrekte vlakten van de voormalige vruchtbare zeebodem teelt biologische boer Gerjan Snippe heerlijke vollegrondsgroenten.

Biologische teelt

Gerjan Snippe gebruikt geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Maar het belangrijkste én de basis van de biologische teelt is de afwisseling van gewassen. Daardoor worden de groeiomstandigheden voor de plant zo goed dat hij zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest kan.

Nieuwste akkerbouwtechnieken

Bio Brass is een modern bedrijf dat gebruik maakt van de nieuwste akkerbouwtechnieken. Ze werken op basis van gps-techniek. De tractoren weten tot op een centimeter nauwkeurig waar ze moeten rijden. Doordat ze steeds op dezelfde sporen rijden, wordt de grond waarop de groenten groeien niet verhard. De plant heeft zo alle rust en ruimte om goed te groeien.

Schoffelen met gps

Zelfs schoffelen gebeurt via gps. Omdat de schoffels precies weten waar de plantjes staan, kunnen ze dichterbij de plantjes komen. Zo krijgt onkruid nog minder kans.

Natuurlijke gewasbescherming

Ook voor natuurlijke vijanden heeft Bio Brass slimme oplossingen. In het voorjaar gaan de koolplanten bijvoorbeeld onder een soort gaas om ze te beschermen tegen de koolvlieg.

Seizoenswerkers

Een belangrijk onderdeel van de bedrijfsfilosofie is dat Bio Brass voor iedereen goed willen zorgen. Ook voor de medewerkers. Omdat Nederlandse seizoenswerkers moeilijk te vinden zijn, komen ze voornamelijk uit Polen en Roemenië. In veel gevallen gaat het om families die ieder seizoen terugkomen en waar Bio Brass een goede relatie mee heeft. Ze hebben meegeholpen het bedrijf op te bouwen en dat wordt gewaardeerd. In een half jaar verdienen ze genoeg om in hun thuisland anderhalf jaar te kunnen leven. Het geld investeren ze thuis weer in allerlei producten of het opzetten van een eigen boerderij, zodat ze daar weer een enorme stimulans zijn voor de lokale economie.

Duurzaamheid staat voorop

Meer weten