Jan van Geffen

uit Lelystad, Flevoland

Vader Jan en zoon Sam runnen samen het akkerbouwbedrijf Arenosa. Vanaf de oprichting in 1979 telen ze al de zogenaamde vergeten groenten.

Van zandgrond naar zavelgrond

Vader Jan  besloot op z’n 23ste een opleiding te volgen op gebied van landbouw op biologisch-dynamische basis. Na afronding van de studie begon Jan op 3 hectare zandgrond in het Gelderse Lunteren. Op dit land heeft Jan het vak echt geleerd. In 1988 maakte hij de overstap naar Lelystad. Hier begon het bedrijf met 10 hectare. Vanaf dat moment heeft het bedrijf een flinke groei doorgemaakt en inmiddels wordt er geteeld op 55 hectare zavelgrond.

Carrière in de landbouw

In tegenstelling tot zijn vader was Sam niet al zo vroeg overtuigd van een carrière in de landbouw. Hij heeft eerst de Hotelschool gedaan en kwam er pas gedurende deze studie achter dat het akkerbouwbedrijf naast vervelende klusjes ook een heleboel uitdagende werkzaamheden biedt. Sinds 2008 werken vader en zoon samen. Jan houdt zich bezig met het werk buiten. Sam is voornamelijk bezig met de aansturing van de werknemers. Beslissingen over de teelt en de planning maken ze samen.

Vergeten groenten

Vroeger werden pastinaken net zo vaak gegeten als aardappels nu. Ook de schorseneren zijn in de vergetelheid geraakt. Maar tegenwoordig worden de vergeten groenten weer steeds meer onder de aandacht gebracht in onder andere kookprogramma’s en kookboeken.

Biologische werkwijze

Op de 55 hectare zavelgrond wordt biologisch geteeld. Hun visie: gezonde grond, gezonde producten. Er wordt gestreefd naar een evenwichtige en duurzame landbouw. De duurzame werkwijze van de Van Geffens wordt erkend door verschillende kwaliteitskeurmerken, waaronder het Demeter-keurmerk voor biologische landbouw.

Arenosa

De bedrijfsnaam Arenosa dankt zijn naam aan de plek waar het bedrijf 35 jaar geleden is begonnen. In Lunteren teelde Jan op een zandgrond. De Latijnse term Aronesa betekent ‘alles wat op zand groeit’.

 

Duurzaamheid staat voorop

Meer weten