Johan Kuipers

uit Wier, Friesland

Passie voor mensen & tomaten

In kwekerij It Wiid in het Friese dorpje Wier teelt Johan Kuipers op een duurzame manier tomaten voor Mijnboer. In deze bijzondere kwekerij staat passie voor mensen en tomaten centraal.

Bijzondere medewerkers
In de kassen in Wier lopen meer medewerkers rond dan bij andere kassen. It Wiid is namelijk een sociale werkvoorziening van Empatec. Hier re-integreren mensen op de arbeidsmarkt. Mensen met bijvoorbeeld een uitkering groeien door naar een betaalde baan. De medewerkers leren veel: sociale interactie met collega’s, productief bezig zijn en het belang van punctualiteit. Maar de medewerkers leren ook alle facetten van het vak: de planten goed verzorgen, tomaten plukken en sorteren.

Duurzame tomaten telen
De tomaten worden duurzaam geteeld. Er worden natuurlijke bestrijdingsmiddelen gebruikt, zoals de sluipwesp. En de tomatenplantjes krijgen regenwater. Daarom hebben de tomaten het PlanetProof certificaat gekregen (voorheen Milieukeur). Alleen producten die minder belastend zijn voor het milieu in het hele proces van zaadje tot oogst krijgen dit certificaat.

Zoete cherrytomaatjes
Speciaal voor Mijnboer kweekt It Wiid zoete cherrytomaatjes. De naam zegt het al, de smaak is lekker zoet en uniek met een knapperige bite. Lekker om zo op te eten en een feest in elke salade.

Medewerkers It Wiid

Medewerkers It Wiid

Duurzaamheid staat voorop

Meer weten