Teun en Koen Koolen

uit Slootdorp, Noord-Holland

Koolen Champignons is een echt familiebedrijf. Naast vader Leo werken zijn zoons Teun en Koen Koolen ook actief in het bedrijf.

Overdracht

Leo heeft door zijn jarenlange ervaring het champignon telen in de vingers. Het bijsturen van het klimaat zodat de champignons optimaal kunnen groeien, beheerst hij als geen ander. Zelfs op afstand kan hij het groeiproces bijsturen. Deze kennis wordt nu stap voor stap overgedragen aan Teun Koolen. Het is een kwestie van kijken, voelen en ervaring.

Wat maakt het bedrijf bijzonder?

Koolen Champignons is de enige Noord-Hollandse champignonkwekerij. Het is een unieke combinatie van champignonbedrijf en akkerbouwbedrijf waardoor ze optimaal gebruik kunnen maken van de voedingsbodem van champignons. De kwekerij is Milieukeur gecertificeerd en is de meest moderne kwekerij van Europa.

De oogst

De oogst van champignons wordt binnen Koolen voornamelijk door vrouwen gedaan. Het is precies en zorgvuldig werk. Bovendien zijn de producten gevoelig en als het bed met champignons voorbij komt, moet er snel gekozen worden voor het plukken van de juiste maat, zonder de andere champignons te beschadigen. Van een bed kan gedurende 1 á 2 weken geplukt worden. Tijdens het oogsten wordt er niet gesproken. Uit ervaring blijkt dat kletsen direct van invloed is op de kwaliteit van de champignon en productiviteit van de medewerkers.

In 5 weken van niets naar vers geoogste champignons

Smaakvolle, gezonde paddenstoelen zijn het resultaat van een zorgvuldig kweekproces dat puur natuur verloopt. Bij de champignontelers groeien de champignons in speciale, donkere ruimtes die cellen heten. Elke cel heeft een cyclus van 5 weken van het vullen van de bedden met compost tot de laatste oogst. Koolen nodigt regelmatig klanten uit om het productieproces ter plekke te komen bekijken.

Grondstoffen

Compost (mengsel van paardenmest en stro gepasteuriseerd) en dekaarde (veengrond). De compost waar champignons op geteeld worden, wordt ook wel substraat genoemd. Het is het ideale bedje voor de paddenstoelen waar alles inzit dat ze nodig hebben. Aan het maken van het substraat wordt dan ook veel aandacht besteed. De grondstoffen zijn in Nederland eigenlijk altijd paardenmest, kippenmest, stro en gips. Deze schone, organische materialen zijn bij ons namelijk ruim voor handen.

Duurzaam en schoon

Ook in de champignonwereld heeft duurzaam ondernemen de volle aandacht. En met succes. Champignonteelt is van nature al een milieuvriendelijke sector. Er wordt bijna uitsluitend gebruikt gemaakt van het restmateriaal uit andere sectoren. Zo is stro een bijproduct van graanteelt, gips van de productie van kunstmest en paarden- en kippenmest is natuurlijk overduidelijk een restproduct. Alleen voor het veen, een onderdeel van de dekaarde, is helaas nog geen alternatief gevonden.

Daarnaast is er veel aandacht voor het gebruik van groene stroom, het recyclen van afvalwater en voor milieuvriendelijkere verpakkingen. Omdat de champignontelers zeer hygiënisch en geordend werken, is er tijdens de groei van de paddenstoelen geen bestrijdingsmiddel nodig. Dat houdt de paddenstoelen vrij van schadelijke stoffen, maar ook de compost waarop ze groeien. Deze is na de teelt dan ook een geliefde grondverbeteraar in de land- en tuinbouw.

 

 

Duurzaamheid staat voorop

Meer weten