Albert-Jan van den Berg

uit Ridderkerk, Zuid-Holland

Al vanaf 1981 teelt familie van den Berg uit Ridderkerk bladgewassen, waaronder raapstelen, postelein, veldsla en de Lolla Bionda; het laatstgenoemde is een krulsla. Het huidige bedrijf, dat opgericht is in 2004, wordt geleid door Albert-Jan van den Berg. In dit jaar heeft hij het bedrijf van zijn vader overgenomen. Inmiddels is Albert-Jan gespecialiseerd in het telen van bladgewassen in de kas.

Voorafgaand het seizoen worden de bladgewassen machinaal ingezaaid. Als de sla is volgroeid, dan worden deze ook weer machinaal geoogst. Na het oogsten van de bladgewassen, worden deze gewassen en gekoeld. De bladgewassen van familie van den Berg zijn Global G.A.P. gecertificeerd. Deze certificatie staat voor veilig en verantwoord voedsel.

Gerelateerd

5 bijzondere tomaten van Hollandse bodem

Tomaten zijn er in veel verschillende soorten en smaken. Het is een alledaags product waar we misschien niet bij stilstaan omdat het zo gewoon is. Toch zijn er ook hele bijzondere tomaten met hun eigen smaken en toepassingen. Met Mijnboer maken wij deze tomaten bereikbaar voor iedereen. Welke tomaten dat zijn? We hebben ze op een rijtje gezet.

Kumato tomaat

Deze tomaat is bijzonder door zijn donkergroene tot diepbruine kleur. De tomaat rijpt van binnen naar buiten. Vergeleken met de gewone tomaat heeft de Kumato een zoetere smaak. Bijzonder sappig met een stevige structuur, geschikt om te roosteren of op de barbecue. Deze unieke tomaat wordt gekweekt Theo Duijvestijn uit Poeldijk.

San Marzano tomaat

De San Marzano tomaat is een echte Italiaanse volboed. Hij is stevig van structuur en heeft een volle en authentiek smaak. De San Marzano klinkt natuurlijk erg Italiaans, maar deze groeit gewoon in de volle grond in Nederland. Hierdoor groeit de tomaat langzaam en ontwikkelt hij veel smaak. De tomaat is geschikt voor soepen en (pasta)sauzen. Theo Duijvestijn mag zich de trotste teler noemen van deze bijzondere tomaat.

Sandwich tomaat

Deze tomaat is een bijzondere volle pruimtomaat met een fruitige en friszoete smaak. Deze tomaat is geschikt voor op broodjes omdat er geen vocht verloren gaat tijdens en na het snijden van de tomaat. Hierdoor blijven onder andere de smaak en sappigheid behouden. Bovendien is de Sandwich tomaat lang houdbaar. De tomaat wordt gekweekt door Corne Smulders uit Oirschot.

Mini pruimtomaat

Mini pruimtomaatjes zijn kleine zoete tomaatjes met een vlezige structuur. De tomaatjes verliezen weinig vocht, waardoor ze geschikt zijn om zowel rauw als verwerkt geserveerd te worden. De ovale vorm en donkerrode schil maken de tomaat geschikt als een decoratieve tomaat. De mini pruimtomaten worden gekweekt door Jeroen Rijpkema uit Osdorp. Hij teelt deze tomaten op een unieke manier. Hoe hij dat doet, lees je hier.

Coeur de Boeuf tomaat

De Coeur de Boeuf tomaat heeft een bijzonder uiterlijk en een bijzondere smaak. Deze geribbelde tomaat rijpt van binnen uit naar buiten. De tomaat is wat groen van kleur, maar wel rijp en vooral heel smaakvol. De groene buitenkant en rode kleur van binnen zorgen voor een verrassende uitstraling in (vegetarische) gerechten. Bovendien heeft de tomaat een matig sapgehalte. Deze unieke tomaat wordt geteeld door Nico Duijvestijn uit Honselersdijk.

 

Volgende week

Zo zie je maar weer dat veel ‘speciale’ tomaten, waaronder de Coeur de Boeuf tomaat, gewoon uit Nederland komt. Deze unieke tomaat wordt op een bijzondere manier geteeld door Nico Duijvestijn. Hoe hij dat doet, lees je maandag 30 april in onze nieuwe blog.

23 apr 2018

Nico Duijvestijn – Coeur de Boeuf & Red Egg tomaten

In de vorige blog las je over een vijftal bijzondere tomaten, waaronder de Coeur de Boeuf tomaat, die afkomstig is van Hollandse bodem. Deze bijzondere tomaat wordt geteeld door Nico Duijvestijn. In deze blog lees je meer over het bedrijf en de teeltmethoden van Nico.

Over de tomaten

De kwekerij van Nico Duijvestijn is een zeer moderne tomatenkwekerij. De kwekerij is gevestigd in Honselersdijk en is ruim 4 hectare groot. Op deze kwekerij worden pruimtomaten en Coeur de Boeuf tomaten geteeld. Een van deze pruimtomaten is de Red Egg pruimtomaat. Dit is een nieuw tomatensoort. De naam verklapt al een beetje hoe de tomaat eruit ziet: ei-vormig. De Red Egg pruimtomaat is van het ras Arawak en bevat steviger vruchtvlees dan de gemiddelde pruimtomaat. Daarnaast verliest deze weinig vocht tijdens en na het snijden. Hierdoor is de tomaat geschikt voor salades, op brood of in roerbakgerechten.

Over het bedrijf

Het bedrijf is in 2005 vernieuwd. Zo gaat het biologisch bestrijden van ziekten en plagen, als deze voorkomen, gepaard met deze vernieuwing. Daarnaast worden de kassen verwarmd door middel van restwarmte en warmte-isolerende schermen. Kortom: het zoeken naar duurzame oplossingen staat centraal. Het uit 4 hectare bestaande bedrijf onderscheidt zich door het verlenen van goede service, de juiste kwaliteit na te streven en grote flexibiliteit aan te houden. Daarnaast werken ze met een vast team op de kwekerij, aangevuld met uitzendkrachten en scholieren. Er wordt dus alles aan gedaan om de klant een zo’n goed mogelijke tomaat te leveren.

Wist je dat…?

Wist je dat Kwekerij Nico Duijvestijn over meerdere kwaliteitszorgsystemen beschikt? Daarnaast is de kwekerij gecertificeerd door Global G.A.P. en UK-standard. Global G.A.P.-normen bevatten criteria zoals voedselveiligheid, traceerbaarheid, milieu en biodiversiteit.

30 apr 2018

Duurzaamheid staat voorop